Duhovna potraga Petra Hektorovića - Sambunjak, Zaneta (2009)
Sažetak: Na temelju motiva iz gralskih romana (izgubljeni pehar, nepostavljeno pitanje, obnova istrošenih snaga), te analizom simbola i tema (vitezovi, pustinjaci, dvorci, plovidba i sl.), u članku se dokazuje da je »Ribanje i ribarsko prigovaranje« Petra Hektorovića stanovit viteški roman o potrazi za gralom. Semiotičko istraživanje, nadalje, pokazat će da je među njima ključna poveznica – vrlina: Petru Hektoroviću, kao i protagonistima srednjovjekovnih gralskih romana, zadatak potrage bio je postizanje jedinstva uma i tijela, pojedinca i Boga, individue i univerzuma, učitelja i učenika. Junaci tragaju za vrlinom problematizirajući čovjeku naizgled prirođeno manjkavo stanje nasavršenstva. Nezadovoljstvo, neznanje, nepažnja/nepomnja, neravnoteža i sl., uzroci su svih nesporazuma i problema, kako u »Ribanju« Petra Hektorovića, tako i u »Parzivalu« Wolframa von Eschenbacha. Stoga se likovi posvećuju ustrajnoj potrazi, bez jamstva da će dobiti uvid u završnicu. Odlučili su napraviti golem skok iz racionalnoga u nepoznato, iracionalno, usavršavati vrline i vladati svojim žudnjama da bi, sukladno primjeru srednjovjekovnih mistika sv. Augustina, Pseudodionizija Areopagita, sv. Bernardina Sienskog i drugih, ostvarili svoju božansku prirodu
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 35 jed
Summary
Keywords: Hektorović, Petar -- Eschenbach, Wolfram von; Ribanje i ribarsko prigovaranje -- Parzival; Sveti Graal u književnosti -- Viteški roman; Srednji vijek