Govor Jurkova sela u Žumberku - Celinić, Anita; Čilaš Šimpraga, Ankica (2008)
Sažetak: U radu se opisuje fonologija, morfologija i leksik govora Jurkova Sela u Žumberku, doseljeničkoga čakavskoga ikavsko-ekavskoga govora. Iako nema zamjenicu ča u samostalnoj upotrebi, govor čuva većinu temeljnih čakavskih crta. Ipak, stabilnost je sustava u nekim elementima narušena – što pokazuje supostojanje određenih dubleta u prozodiji i morfologiji. Leksik, uz ostalo, karakterizira prisutnost većeg broja germanizama, na žumberačkome prostoru očekivanih.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 16 jed
Abstract
Keywords: Čakavsko narječje -- Mjesni govor -- Germanizmi; Jurkovo selo (Žumberak)