Epidemiological studies of paramorhistomosis in cattle - Khan, Umbreen Javed (Array, 2008)
Provedena su epizootiološka istraživanja paramfistomoze u goveda na klaonicama, farmama, veterinarskim klinikama i manjim gospodarstvima pod različitim uvjetima držanja i klime na području Punjaba. Invadiranost je istražena u četiri različite skupine goveda. Na klaonicama je pronađeno 7,83% invadiranih goveda, dok je na farmama taj broj bio nešto veći i iznosio je 12,33%. Među govedima na klinikama svega 7,17% životinja bilo je invadirano. Najmanji broj invadiranih goveda (4,25%) dokazan je u manjim gospodarstvima. U jesenjim mjesecima zabilježena je najveća učestalost u goveda s farmi (26%) i klaonica (14,50%). U goveda s klinika ljeti je dokazana učestalost od 9,75%. Najmanji broj invadiranih goveda dokazan je zimi u malim obiteljskim gospodarstvima (2,5%). Treba naglasiti da je najveća invadiranost zabilježena u goveda mlađih od 2 godine. Mužjaci su bili češće invadirani od ženki. Terenskim istraživanjima na istom području dokazani su posrednici, puževi iz rodova Bulinus, Lymnaea i Planorbis