Measuring the distributional effects of inflation in Croatia by using the LES approach - Drezgić, Saša (Array, 2008)
Rad se bavi distribucijskim učincima promjena cijena u razdoblju od 2000. do 2007. godine. Iako se u ovom razdoblju mogu primijetiti relativno niske stope inflacije, cilj istraživanja je utvrditi moguće negativne učinke promjena cijena na dohodovnu nejednakost u Hrvatskoj. Pristup se zasniva na primjeni linearnog sustava potrošnje na agregirane podatke, dohodovne skupine kućanstava po decilima. Rezultati pokazuju da opća stopa inflacije nema utjecaja na distribucijske učinke u Hrvatskoj. U pojedinim godinama promjene u cijenama predstavljaju veći teret za niže dohodovne skupine dok je u drugim godinama opterećenje veće za gornje dohodovne skupine. Čini se da redistributivni učinak u prvom redu ovisi o strukturi promjena cijena. Zato su potrebna daljnja istraživanja problema