Ownership structure and profitability of the banking sector : the evidence from the SEE region - Košak, Marko, ekonomist (Array, 2008)
Namjena ovog rada je istražiti povezanost između vlasničke strukture i profitabilnosti bankarskih sektora u šest zemalja jugoistočne Europe (SEE-6): Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Srbija, Makedonija i Albanija. Isto tako kao i za većinu drugih zemalja istočne Europe u razdoblju tranzicije i za spomenutih šest balkanskih zemalja bio je tipičan velik volumen stranih investicija, prije svega iz zemalja zapadne Europe. Dok mnogi autori ističu povoljno djelovanje stranih banaka u razvijajućim zemljama istočne Europe, još uvijek je malo radova koji razmatraju utjecaj stranog vlasništva u bankarstvu na profitabilnost bankarskih sektora u SEE-6 regiji. Djelomično su ove zemlje bile uključene u neke šire studije, dok su istraživanja koja bi se fokusirala isključivo na ovu regiju rijetka. Empirička analiza temelji se na razpoloživim podacima za individualne banke u navedenim zemljama koji su pribavljeni iz baze podataka BankScope. Pokazatelji profitabilnosti su odabrani prema nedavno objavljivanim studijama s tog područja. U prvom dijelu analize testirane su razlike u profitabilnosti između banaka u stranom vlasništvu i banaka u domaćem vlasništvu, dok su u drugome dijelu pomoću regresijske analize proučavane determinante odabranih pokazatelja profitabilnosti za banke u stranom i domaćem vlasništvu. Rezultati ne pokazuju značajnijih statistički signifikantnih razlika u mjerama profitabilnosti između banaka u domaćem i stranom vlasništvu, dok ekonometrički testovi ukazuju na nekoliko faktora koji se mogu povezati s profitabilnošću banaka