Zemljopisno, povijesno, upravno i pravno određenje Istočne Hrvatske : korijeni suvremenog regionalizma - Blagojević, Anita (2008)
Sažetak: Temeljno je pitanje postavljeno u radu ima li područje istočne Hrvatske sa zemljopisnog, povijesnog, upravnog, odnosno pravnog aspekta, tradiciju regionalizma. Stoga autorica najprije razrađuje zemljopisno određenje (klimu, vodu, floru, faunu i reljef) odnosnog područja, koje je ujedno bitno za razumijevanje povijesnih procesa. Povijesno određenje istočnog dijela Hrvatske autorica započinje sa sredinom 6. st.; slijedi analiziranje povijesti istočne Hrvatske do današnjih dana. Upravno i pravno određenje odnosnog područja obrađuje se od razdoblja 9. st., budući da se, zbog nedostatka vrela, povijest hrvatske države može pratiti tek od spomenutog razdoblja. Na kraju, autorica zaključuje kako tzv. povijesna regija Slavonija nije rezultat prirodnog, autohtonog uobličavanja prostora, nego je ista rezultat uobličavanja sukladnog političkim polazištima
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 35 jed ; internetski izvori
Summary ; Zusammenfassung ; sommario
Keywords: Hrvatska, istočna; Upravno određenje -- Povijesno određenje -- Zemljopisno određenje