Nanocomposites with nano-to-sub-micrometer size zinc oxide as an effective UV absorber - Anžlovar, Alojz; Crnjak-Orel, Zorica; Žigon, Majda (2008)
Sažetak: Cink (II) oksidne mikročestice (300 nm) i nanočestice (100 nm) su sintetizirane u različitim glikolima i kasnije upotrijebljene za pripravu ZnO/poli(metil-metakrilatnih) nanokompozita. Vrlo niske koncentracije dodanog cink-oksida potpuno apsorbiraju UV svjetlo u području od 290 do 380 nm. Osim odlične apsorpcije u UV području, nano cink-oksid bitno poboljšava stabilnost nanokompozita na sunčevu svjetlost kao i na toplinsku postojanost, dok je submikrometarski ZnO manje učinkovit UV apsorber i toplinski stabilizator od nanometarskog ZnO
Bibliografija: 15 jed
Sažetak
Keywords: Nanomaterijali -- Kristalna struktura; Nanočestice -- Fizičke karakteristike