Application of genetic algorithm to the technological operations scheduling problem - Lujić, Roberto; Šarić, Tomislav, inženjer strojarstva; Šimunović, Goran, inženjer strojarstva (2008)
Danas je osnovni zadatak poduzeća zadovoljiti kupceva zahtjeve u pogledu roka isporuke, cijene i kvalitete. Na osnovi iskustava inženjerske prakse iz hrvatskih proizvodnih poduzeća može se zaključiti kako poduzeća nisu u mogućnosti ispuniti obveze prema krajnjem kupcu u pogledu roka isporuke. Jedan od osnovnih razloga za takva odstupanja leži u neadekvatnom modelu raspoređivanja koji nemaju mogućnost izrade varijanti planova. U radu je prikazana mogućnost primjene genetičkog algoritma kod problema rasporedivanja tehnoloških operacija u svrhu dobivanje viševarijantnog raspoređivanja. Primijenjeni genetički algoritam baziran je na 3-turnirskoj eliminacijskoj selekciji bez duplikata
Bibliografija: 21 jed
Sažetak
Keywords: Umjetna inteligencija -- Primjena -- Proizvodni sustavi