A multidisciplinary approach to the characterisation of autochthonous Istrian olive (Olea europaea L.) varieties - Poljuha, Danijela (Array, 2008)
Sažetak: Istarska se županija odlikuje dugom tradicijom maslinarstva i uljarstva te znatnom;;biološkom raznolikošću lokalnih genetskih resursa masline (Olea europaea L.). Maslinovo je;;ulje jedan od najvažnijih tipičnih prehrambenih proizvoda u Istri. S obzirom na trenutačnu;;tendenciju potrošača da odabiru tipične proizvode, prijeko je potrebno definirati autohtone;;istarske sorte maslina te istaknuti specifičnosti pojedinih vrsta ulja. U tu svrhu primijenjen je;;multidisciplinarni pristup. U radu su opisane četiri sorte maslina (Buža, Buža puntoža,;;Istarska bjelica i Rosinjola) i dan je njihov morfološki i molekularni opis, te prikazani;;rezultati kemijske analize sortnih ulja. Također su određeni i opisani sljedeći parametri:;;ukupno 23 morfološke značajke sorte, mikrosatelitni profili na 12 SSR lokusa, indeks;;ekstrakcije ulja, mali udjeli određenih sastojaka, boja i antioksidacijska aktivnost maslinova;;ulja;;