Utjecaj veličine zidnog nosača na njegovu nosivost i duktilnost - Smolčić, Željko (Array, 2008)
Prikazani su rezultati proračuna utjecaja veličine zidnog nosača bez armature za preuzimanje posmićnih naprezanja na njegovu nosivost i duktilnost. Primijenjen je program za nelinearni proračun betonskih konstrukcija temeljen na metodi konačnih elemenata. Proračun je proveden za tri različita postotka armiranja na savijanje i pokazuje da se povećanjem dimenzija smanjuje nominalna nosivost i duktilnost. Ističe se da za inženjersku praksu pad nominalne nosivosti nije značajan