Relationship between vascular endothelial growth factor and nuclear factor-κB in renal cell tumors - Đorđević, Gordana (Array, 2008)
Cilj: Odrediti odnos između razine proteina i glasničke RNA vaskularnog endotelnog čimbenika rasta (VEGF) i substanične lokalizacije nuklearnog čimbenika-kappa B (NF-κB), proliferacijske stope tumorskih stanica i klinikopatoloških značajki tumora bubrežnih stanica. Postupci: Analizirali smo 31 tumor bubrežnih stanica – 22 karcinoma svijetlih stanica (CCRCC) i 9 tumora koji pripadaju ostalim histološkim tipovima (ne-CCRCC). Imunohistokemijski su ispitani lučenje VEGF-a i subcelularna lokalizacija p65 člana NF-κB i Ki67 kako bi se odredila proliferacijska stopa tumorskih stanica. Lučenje VEGF mRNA određeno je kvantitativnom polimeraznom lančanom reakcijom u realnom vremenu nakon ekstrakcije ukupne RNA iz trenutno zamrznutih uzoraka tumora. Rezultati: Lučenje proteina VEGF u tumorima bubrežnih stanica pokazivalo je perimembranski i difuzni uzorak u citoplazmi. Perimembranski uzorak bio je naglašeniji u stanicama CCRCC, a difuzni u stanicama ne-CCRCC tipa (P<0,001). Raznolikost u lučenju VEGF gena bila je jače izražena u CCRCC nego u ne-CCRCC tipu (P=0,004). Perimembranski tip lučenja bio je povezan s višom razinom mRNA (P=0,006), dok je difuzni uzorak bio povezan s nižom razinom VEGF mRNA (P<0,001). Jezgreno i citoplazmatsko bojenje NF-κB/p65 primjećeno je u većini tumorskih stanica. Postojala je značajna povezanost između citoplazmatskog bojenja NK-κB/65 i difuznog uzorka lučenja VEGF (P=0,026). Povezanost između NF-κB/65 i proliferacijske stope tumorskih stanica bila je značajna za citoplazmatsko (P=0,039), ali ne i za jezgreno bojenje NFkB/p65 (P=0,099). Zaključak: Više ali nehomogeno lučenje VEGF u tumorskim stanicama, osobito u tipu CCRCC, povezano je s aktivnošću NF-κB/65. To upućuje da i VEGF i NF-κB/65 mogu imati ulogu u nastanku renalnog tumora, pa bi se stoga mogli iskoristiti u njegovu liječenju