Factors affecting choice of specialty among first-year medical students of four universities in different regions of Turkey - Dikici, Mustafa Fevzi (Array, 2008)
Cilj: Odrediti čimbenike koji određuju odabir obiteljske medicine kao specijalizacije u studenata prve godine medicine. Postupci: Istraživanje je provedeno u razdoblju 2004.-2006., a u njemu je sudjelovalo 770 studenata prve godine medicine sa sveučilišta Ondokuz Mayis, Karadeniz, Kocaeli, i Adnan Menderes u Turskoj. Upitnik je sadržavao pitanja o demografskim podatcima i 6 pitanja s odgovorima da/ne ili otvorenog tipa o planovima u vezi karijere i odabiru specijalizacije. Rezultati: Stopa odaziva bila je 93,1% (n=717, 54,7% muškaraca). Skoro svi studenti (n=714, 99,6%) pokazali su namjeru da specijaliziraju nakon diplome. Ukupno 187 studenata (26,2%) pokazalo je namjeru da rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez specijalizacije “određeno vrijeme” kako bi “stekli iskustvo.” Obiteljska medicina bila je najmanje poželjna specijalizacija (n=7, 0,9%). Najčešći razlozi za odabir specijalizacije bili su “veća plaća” i “prestiž” (n=219, 30,5%), a slijedili su ih “osobni razvoj” (n=149, 20.8%), “veća dobrobit za pacijente” (n=128, 17,9%) i “želja za zaposlenjem u gradu” (n=32, 4,5%). Najpoželjnije specijalizacije bile su kardiologija (n=179, 25,0%), pedijatrija (n=121, 16,9%), oftamologija (n=47, 6,6%), fizikalna terapija i rehabilitacija (n=34, 4,7%), i porodiljstvo i ginekologija (n=32, 4,5%). Zaključak: Prestiž, novac i osobni razvoj važni su čimbenici pri donošenju odluka vezanih za karijeru u studenata medicine u Turskoj i trebalo bi ih imati na umu pri provedbi reformi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti