Nursing in Croatia : past, present, and future - Kalauz, Sonja (Array, 2008)
U zdravstvenom sustavu republike Hrvatske radi 30 000 medicinskih sestara. Više od 7000 njih ima završenu višu školu ili fakultet. Obrazovanje medicinskih sestara sastoji se od srednje stručne škole i dva ciklusa fakultetske izobrazbe – prvostupnički i magistarski. Doktorski ciklus koji bi medicinskim sestrama omogućio razvoj znanstvene karijere ne postoji u Hrvatskoj. Kvalifikacije onih koji su završili srednju školu za medicinske setre nisu priznate u Europskoj Uniji, zbog čega je potrebna reforma srednjega školstva. Obrazovanje sestara trebalo bi biti usklađeno s potrebama zdravstvenih ustanova, a sestrinska skrb bi se trebala zasnivati na suvremenoj klasifikaciji bolesnika, suvremenim standardima i jasno definiranim područjima odgovornosti. Međutim, hrvatsko Ministarstvo zdravstva nije još odredilo broj sestara koji je potreban hrvatskom zdravstvenom sustavu niti potrebnu razinu obrazovanja medicinskih sestara. Još jedan veliki problem hrvatskog sestrinstva jest dopuštenje za samostalan rad medicinskih sestara, jer sestre koje su završile samo srednju školu ne zadovoljavaju kriterije potrebne za dobivanje dozvole. Zakonski propisi o sestrinstvu još uvijek postoje samo na papiru i ne primjenjuju se u praksi. U skladu s europskim trendovima, medicinske sestre u Hrvatskoj trebale bi raditi na razvoju nove sistematizacije radnih mjesta i na točnijem određivanju pokazatelja složenosti posla i omjera osobnih dohodaka