Y-chromosomal short tandem repeat haplotypes in southern Croatian male population defined by 17 loci - Ljubković, Jelena (Array, 2008)
Cilj: Odrediti Y-kromosomsku genetsku strukturu na uzorku muškaraca iz južne Hrvatske. Postupci: Uzorci krvi prikupljeni su od 166 zdravih muškaraca koji nisu rodbinski povezani na Zavodu za Sudsku Medicinu i u Biokemijskom laboratoriju Kliničke bolnice Split u razdoblju između 2004. i 2007. Genomska DNA je dobivena pomoću standardnih postupaka. Sedamnaest Y-kromosomskih kratkih udvojenih ponovljenih (Y-STR) polimorfnih lokusa (DYS456, DYS389I, DYS390, DYS389II, DYS458, DYS19, DYS385, DYS393, DYS391, DYS439, DYS635, DYS392, GATAH4, DYS437, DYS438, and DYS448) analizirani su pomoću sustava AmpFlSTR Yfiler Polymerase Chain Reaction Amplification Kit.Rezultati: Pronašli smo 152 različita haplotipa.Ukupna raznolikost haplotipova bila je 0,997289, a pronađen je i and 141 jedinstveni haplotip (84,49%). Najčešći haplotip je bio zajednički samo četvorici muškaraca.Raznolikost lokusa je bila između 0,21292 kod lokusa DYS392 i 0,75546 kod lokusa DYS439. Zaključak: Y-kromosomska građa muškaraca iz južne Hrvatske je vrlo raznolika. Kombinacija Y-kromosomskih 17 STR lokusa može se koristiti za identifikaciju i utvrđivanje roditeljstva u muškoj populaciji južne Hrvatske