Ultrastructural changes, nuclear factor-κB activation, and tumor necrosis factor-α expression in brain after acute normovolemic hemodilution and controlled hypotension in rats - Lv, Ran (Array, 2008)
Cilj: Ispitati moždana oštećenja u štakora nakon različitih stupnjeva akutne normovolemične hemodilucije i kontrolirane hipotenzije s pomoću morfološke analize neurona i provjeriti aktivaciju jezgrenog faktora-κB (NF-κB) i izražaj čimbenika nekroze tumora-α (TNF-α).Postupci Četrdeset štakora nasumično je raspoređeno u one lažno operirane i one s normovolemičnom hemodilucijom i kontroliranom hipotenzijom (s hematokritom od 30%, 25%, 20%, and 15%). Normovolemična hemodilucija i kontrolirana hipotenzija izazvane su nakon što su osnovni fiziološki parametri praćeni 20 minuta.Kontrolirana hipotenzija izazvana je nakon 30 minuta s pomoću natrijeva nitroprusida, a srednji arterijski tlak održavao se sljedeći sat vremena na 50-60 mmHg. Tri i pol sata nakon operacije životinje su eutanazirane. Razina TNF-α i aktivnost NF-κB određene su u temporalnoj moždanoj kori. Ultrastrukturna oštećenja ocijenjena su u prevenciji i liječenju neuroloških bolesti