Variations in clinical presentation of basal cell carcinoma - Buljan, Marija, liječnica (Array, 2008)
Bazocelularni karcinom (bazaliom, BCC) je najčešći zloćudni tumor kože i najčešći zloćudni tumor u ljudi, a njegova učestalost u stalnom je porastu. U većini slučajeva BCC nastaje na kronično osunčanoj koži u odraslih osoba, najčešće u području glave i vrata. Uz kronično izlaganje UV zrakama u rizične čimbenike za nastanak BCC spadaju uporaba solarija, pozitivna obiteljska anamneza tumora kože, tip kože I i II, sklonost nastanku pjegavosti u djetinjstvu, imunosupresija, prethodna radioterapija i kronična izloženost toksičnim noksama poput anorganskog arsena