O pojednostavljivanju modernosti : kritika Baumana i Giddensa - Baćak, Valerio (2007)
Modernost je od samih početaka sociološke teorije njezin ključni koncept. U posljednje vrijeme, međutim, svjedoci smo profileracije teorija o jednoj novoj modernosti u koju smo, prema mnogim autorima, nedavno ušli. Među tim novim teorijama o modernosti ističu se one Anthonyja Giddensa i Zygmunta Baumana, britanskih sociologa o čijim je djelima u ovom radu riječ. Njihova se teorijska elaboracija takozvane kasne modernosti zasniva na pojednostavljivanju društvene zbilje, svodeći je na puki sustav binarnih opozicija. Upravo je to pojednostavljivanje izloženo kritici u ovom tekstu pri čemu se prikazuju njihovi osnovni zaključci o modernosti, točke konvergencije između dvojice autora te se upućuje na političke, kulturne i intelektualne utjecaje koji su odredili njihova teorijska stremljenja. Analiza se temelji na kritičkim osvrtima o teorijama modernosti američkog sociologa Jeffreya Alexandera, koji je prvi upozorio na binarne opozicije kao glavno teorijsko oruđe suvremenih socioloških teoretičara
Bibliografija: 12 jed
Summary
Keywords: Bauman, Zygmunt -- Giddens, Anthony; Postmoderna -- Sociološko gledište