Forensic botany : potential usefulness of microsatellite-based genotyping of Croatian olive (Olea europaea L.) in forensic casework - Štambuk, Snježana (Array, 2007)
Ispitati genotipizaciju s pomoću biljega mikrosatelitne DNA hrvatskih maslina (Olea Europaea L.) za moguću uporabu masline kao sudskomedicinskoga dokaza, a s obziroma na stupanj varijabilnosti maslinina genoma i učinkovitost odabranoga niza biljega mikrosatelitne DNA u karakterizaciji te varijabilnosti. S pomoću 16 prethodno opisanih i razvijenih biljega mikrosatelitne DNA, genotipizacija je provedena na 44 autohtone vrste hrvatskih maslina. U skladu s poznatim topoglednim nalazima, te su 44 razvrstane u 30 kultivara, s iznimkom jedne dosad nepoznate vrste. Rezultati: Genotipizacija 44 vrste s pomoću 16 mikrosatelitnih lokusa omogućila je razlikovanje ukupno 44 različita genotipska profila. Prosječna očekivana heterozigotnost dosegla je 0,758, ilustrirajući značajnu raznolikost hrvatskih maslina. Genotipizacije hrvatskih maslina otkrila je mogućnost dobroga razlikovanja varijacija, sve do pojedinačnoga stabla, što ujedno znači i moguću primjenu toga pristupa kao dokaza u istragama zločina, nesreća i samoubojstava i drugih sudskomedicinskih okolnosti.