Stable and unstable chromosome aberrations measured after occupational exposure to lonizing radiation and ultrasound - Fučić, Aleksandra (Array, 2007)
Cilj:U svrhu vrednovanja metode kromosomskih aberacija i fluorescentne in situ hibridizacije (FISH) kao postupaka procjene zdravstvenog rizika, u razdoblju od tri godine pratili smo 9 muškaraca koji su na radnomu mjestu bili izloženi niskim dozama ionizirajućega zračenja i ultrazvuka.Postupci:Uzorci su uzimani u tijeku tri godine svakih šest mjeseci.Najprije smo rabili standardnu analizu kromosomskih abearcija.Kad bi frekvencija aberacija za pojedinog ispitanika dosegla prag kontrolnih vrijednosti, translokacije smo u završnom uzorku određivali s pomoću fluorescentne in situ hibridizacije. Probe za obilježavanje kromosoma 1,2 i 4 rabljene su istodobno.Rezultati: Dicentrični i prstenasti kromosomi eliminirani su unutar godine dana.Translokacije su i dalje bile prisutne, te su se razlikovale se od kontrolnih nalaza u svih ispitanika. Translokacije su se mogle uočiti još dugo nakon što su se nestabilne aberacije vratile na kontrolnu razinu. Zaključak: Fluorescentna in situ hibridizacija pouzdana je za praćenje učinaka dugotrajnoga profesionalnog izlaganja klastogenim čimbenicima.Metoda kromosomskih aberacija prati frekvenciju translokacija.Stabilne kromosomske aberacije odražavale su kumulativna oštećenja genoma u tijeku radne izloženosti