Perioperative blood pressure control in hypertensive and normotensive patients undergoing off-pump coronary artery bypass grafting : prospective study of current anesthesia practice - Barišin, Stjepan (Array, 2007)
Cilj:Analizirati promjene krvnoga tlaka za vrijeme operacije i neposredno poslije nje u bolesnika u kojih je presađena prjemosnica koronarne arterije bez uporabe izvantjelesne crpke.Postupci: Istraživanje je obuhvatilo 355 bolesnika kojima je susljedno presađena prjemosnica koronarne arterije bez uporabe izvantjelesne crpke između 5. siječnja 2004. i 30. prosinca 2005.Od tih bolesnika, 115 je imalo a 210 nije imalo preoperativnu hipertenziju.Mjereni su sistolički, dijastolički i srednji arterijski tlak u četiri vremenske točke: jedan dan prije operacije, prije uvođenja u anesteziju, poslije postavljanja zadnjega presatka i pri ulasku u jedinicu intenzivne skrbi.Rezultati:U bolesnika koji su u povijesti bolesti imali hipertenziju, srednji arterijski tlak bio je značajno viši jedan dan prije operacije (97 vs 92 mmHg, P=0,003, Mann Whitneyov test) i prije uvođenja u anesteziju (107 vs 98 mmHg; P=0,003, Mann-Whitneyov test).Tlak im je bio viši i na ostalim točkama mjerenja (nakon postavljanja zadnjega presatka, 79 vs 78 mmHg; i pri ulasku u jedinicu intenzivne skrbi, 88 vs 86 mmHg), ali razlika nije bila ni statistički ni klinički značajna. U svim točkama mjerenja promjene srednjega arterijskog tlaka bile su slične u obje skupine bolesnika (P<0,001za obje skupine), ali između skupina nije bilo razlika.Zaključak: Primijenjene anesteziološke tehnike, koje uključuju duboku analgeziju opioidima združenu s vazodilatatorima, omogućuju zadovoljavajući nadzor intraoperacijske hipertenzije.Nadzor nad promjenama krvnoga tlaka za vrijeme operacije i neposredno nakon nje u bolesnika s povišenim krvnim tlakom u kojih se presađuje prjemosnica koronarne arterije bez uporabe izvantjelesne crpke nije teži nego li u bolesnika u kojih krvni tlak nije povišen