Psychological consequences of war trauma and postwar social stressors in women in Bosnia and Herzegovina - Klarić, Miro; Klarić, Branka, liječnica; Stevanović, Aleksandra, psihologinja; Grković, Jasna; Jonovska, Suzana (2007)
Cilj: Odrediti posljedice psihotraume u žena u Hercegovini koje su tijekom rata bile izložene dugotrajnim i opetovanim traumatskim doživljajima i poslijeratnim socijalnim stresorima.Postupci: Istraživanje je provedeno na sustavnom uzorku od 367 odraslih žena koje su podijeljene u dvije skupine. Jedna skupina (n=187) uključivala je žene iz zapadnog Mostara koje su bile izložene teškim ratnim i poslijeratnim traumama.Druga skupina (n=180) je uključivala žene iz urbanih područja zapadne Hercegovine koje nisu bile izravno izložene ratnim razaranjima i materijalnim gubicima, ali su rat iskusile posredno kroz vojačenje članova njihovih obitelji i prijatelja.Demografski podatci o ženama prikupljeni su upitnikom koji je razvijen za ovo istraživanje. Podatci o izloženosti traumi i simptomima post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) prikupljeni su Harvardskim upitnikom o traumi (Harvard Trauma Questionnaire – HTQ), inačica za Bosnu i Hercegovinu.
Opći psihološki simptomi utvrđeni su Ljestvicom simptoma-90 (Symptom Check List- 90-revised – SCL-90). Podaci o poslijeratnim stresorima prikupljeni su posebnim upitnikom. Rezultati U usporedbi s kontrolnom skupinom, žene iz zapadnog Mostara su iskusile značajno više traumatskih događaja (aritmetička sredina±standardna devijacija [SD], 3,3±3,2 vs 10,1±4,9, t=15,91; P<0,001) i imale su više posttraumatskih simptoma (12,3±10,3 vs 21,2±10,9, t=8,42; P<0,001). One su isto tako imale značajno višu prevalenciju PTSP-a (4,4% vs 28,3%, χ²=52,56; P<0,001). Broj traumatskih ratnih događaja pozitivno je korelirao s poslijeratnim stresnim događajima i u zapadno-mostarskoj skupini (r=0,223; P=0,002) i u kontrolnoj skupini (r=0,276; P<0,001).Poslijeratni stresni događaji pridonijeli su i broju i intenzitetu simptoma PTSP-a i simptoma svih opće psiholoških simptoma izmjerenih SCL-90 upitnikom, neovisno od broja doživljenih traumatskih događaja.
Zaključak: Dugotrajna izloženost ratnim i poslijeratnim stresorima uzrokuje ozbiljne psihološke posljedice u žena, pri čemu je PTSP samo jedan od poremećaja u širokom spektru postraumatskih reakcija.Poslijeratni stresori nisu utjecali na prevalenciju PTSP-a ali su pridonijeli intenzitetu i broju post-traumtskih simptoma
Bibliografija: 36 jed
Keywords: Ratna trauma žena -- Poslijeratna trauma žena -- Žene i rat -- Posttraumatski stresni poremećaj -- Harvardski upitnik o traumi; Hercegvina -- Mostar