Preobrazba bastionskih utvrđenja grada Varaždina - Krajnik, Damir (Array, 2007)
Analizom procesa preobrazbe bastionskih utvrđenja u Varaždinu i analizom urbanističkih obilježja prostora na njihovu mjestu početkom 21. stoljeća u članku je pokazano da su gradograditeljski procesi u Varaždinu tijekom 19. stoljeća bili vrlo slični onima u europskim gradovima, posebice u gradovima nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije, što je u ovom slučaju vidljivo kroz postojanje zajedničkoga modela preobrazbe bastionskih utvrđenja