Mogućnost introgresije gena kavkaske jele (Abies nordmaniaana /Steven/ Spach) u šume obične jele (Abies alba Mill.) Macelja i Trakošćana - Ivanković, Mladen, inženjer šumarstva (Array, 2007)
U radu su prikazani rezultati molekularnih istraživanja varijabilnosti obične jele. Upotrebom PCR-a analizirana je mitohondrijska DNA (mtDNA), fragment DNA gena nad5-4. Istraživanja su provedena na biljkama iz 25 hrvatskih provenijencija i dvije slovenske provenijencije obične jele. Provedenim istraživanjem pronađena su dva haplotipa obične jele, apeninski i balkanski. Kod biljaka iz provenijencija Macelj i Trakošćan pronađeni su haplotipovi kavkaske jele, koja je najvjerovatnije unesena sadnjom sadnica, te je slobodnim križanjem s običnom jelom došlo do daljnje introgresije gena kavkaske jele u tamošnje populacije