Utvrđivanje oštećenosti šuma spačvanskog bazena primjenom infracrvenih kolornih aerosnimaka - Pernar, Renata; Seletković, Ante; Ančić, Mario, inženjer šumarstva (2007)
Na temelju fotointerpretacije infracrvenih kolornih (ICK) aerosnimaka mogu se odrediti pouzdani statistički podaci o oštećenosti šuma. Inventarizacija oštećenosti šuma pomoću aerosnimaka temelji se na ustanovljavanju stupnja oštećenosti pojedinačnih stabala (krošanja), koja se vide na aerosnimkama. Preduvjet za postizanje takvih rezultata je kvalitetno izrađen fotointerpretacijski ključ. Na osnovi predodžbe o načinu preslikavanja pojedinih vrsta drveća i stupnjeva oštećenosti, izrađen je fotointerpretacijski ključ za glavne vrste drveća (hrast, jasen). Također su izračunati pokazatelji oštećenosti (O, SO, IO, SO1) za pojedine vrste drveća, za sve interpretirane vrste zajedno, po prugama snimanja, za gospodarske jedinice te ukupno za područje Spačvanskog bazena (UŠP Vinkovci). Interpretacijom ICK aerosnimaka ustanovljeno je stanje šumskih sastojina na snimljenom području. Za cijelo snimljeno područje (5575 ha), na temelju sistematskog uzorka 100x100 m, ukupno je interpretirano 17 439 stabala, te je utvrđena srednja oštećenost (SO) svih vrsta drveća 26,18 %, hrasta lužnjaka 31,80 %, jasena 17,93 %. Iz dobivenih podataka može se zaključiti da je stupanj oštećenosti inventariziranih šuma na prijelazu male i srednje oštećenosti. Za istraživano područje Spačvanskog bazena značajna oštećenost hrasta lužnjaka, tj indeks oštećenosti (IO) iznosi 45,27 %, što znači da je taj postotak stabala hrasta lužnjaka na snimljenom području oštećeniji od 25 %. Na cijelom području snimanja značajna oštećenost jasena iznosi 26,15 %. Interpretacijom ICK aerosnimaka ustanovljeno je stanje šumskih sastojina na snimljenom području. Aerosnimke ostaju kao trajan dokument o tom stanju. Na aerosnimkama opažanja se u svakom trenutku mogu ponoviti, provjeriti i nadopuniti, a prema potrebi i nastaviti
Bibliografija: 16 jed
Summary
Keywords: Zračna kartografija -- Primjena -- Šumarstvo; Šume -- Oštećenost; Spačva; Slavonija, istočna