Rast i prirast crnoga oraha ( Juglans nigra L.) u istočnoj Hrvatskoj - Čavlović, Juro; Teslak, Krunoslav; Kremer, Dario; Spajić, Zorica (2007)
U radu je istraživana dinamika rasta i prirasta primjernih stabala crnoga oraha (Juglans nigra L.) u kulturama podignutim na području Vukovara u istočnoj Hrvatskoj, gdje se crni orah uzgaja više od jednog stoljeća unutar pojasa najkserotermnije subasocijacije lužnjakovo-grabovih šuma (Carpino betuli-Quercetum roboris quercetosum cerris Rauš 1969). Rezultati analize primjernih stabala u mladoj, srednjedobnoj i zreloj sastojini, pokazali su da kulminacija visinskog prirasta nastupa prije 20. godine starosti. U dobi od 50 godina crni orah na staništu I bonitetnog razreda postiže visinu od 30 metara i prsni promjer debla od 30 cm, a kontinuirano volumno prirašćuje i u dobi od 60 do 80 godina. Uspoređujući volumni rast stabala crnoga oraha s drugim vrstama, utvrđeno je da na kvalitetnom staništu crni orah do 60. godine starosti brže raste i bolje prirašćuje od hrasta lužnjaka (Quercus robur L.), poljskog jasena (Fraxinus angustifloa Vahl) i crne johe (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.), kao i od unešenog pensilvanskog jasena (F. pennsylvanica Marshall). Utvrđena dinamika rasta i prirasta, ciljana proizvodnja furnirskih trupaca te postojeći način gospodarenja, upućuju na duže sječive zrelosti u odnosu na Sjevernu Ameriku
Bibliografija: 23 jed
Summary
Keywords: Orah -- Rast; Hrvatska, istočna