Fragmenta historica et extractus auctorum rerum Illyricarum. - Vitezović, Pavao Ritter
Odlomci iz tekstova kroničara i povjesničara: Pop Dukljanin (usp. str. 1 i d.), Ivan Lučić (usp. str. 6, 201), Marko Marulić (usp. str. 6), Menandar. Historia interprete Cantoclaro (usp. str. 6, 181), Teofilakt Simokata (usp. str. 12, 165, 194), Ismael Bulialldus (usp. str. 14), Laonik Halkokondil (usp. str. 15, 328, 345), Miha Madijev (usp. str. 17), Fedele Onofri. Cronologia Veneta (usp. str. 17), Toma Arhiđakon (usp. str. 23, 56), Cesare Baronio. Annales ecclesiastici (usp. str. 25, 54), Sigebert iz Gembloersa (Gemblouxa ili Dijbloua). Chronicon (usp. str. 35, 53), Lambert Schlaffenburgensis ili Aschaffenburgensis. Historia Germanorum (usp. str. 37), Baptista Platina. De vitis pontificum (usp. str. 42, 53, 54), Konstantin Porfirogenet (usp. str. 43), Ivan Kamenijat. De excidio urbis Thessalonicae (usp. str. 51), Ivan Anagnost. De excidio urbis Thessalonicae (usp. str. 52), Conradus Uspergensis. Chronicon absolutissimum (usp. str. 55, 230 i d.), Ivan Zonara (usp. str. 57, 344)
Niketa Honijat (usp. str. 65 i d.), Ana Komnena (str. 97), Juraj Kedren (usp. str. 112 i d, 267), Ivan Skilica (usp. str. 120 i d.), Mihael Glika (usp. str. 126), Johannes Leunclavius. Continuatio Glycanorum annalium (usp. str. 127, 322, 325), Juraj Akropolit. Historia (usp. str. 128, 320), Ivan Kanan (usp. str. 132), Niketa Honijat ili Akominat (usp. str. 134, 296), Ivan Kantakuzen (usp. str. 135, 173), Ivan Kinam. Historia (usp. str. 137, 141), Charles du Fresne Du Cange. In historiam Io. Cimmani nota (usp. str. 154 i d.), patrijarh Nikefor. Historia (usp. str. 161, 357), Georgius Codinus. De officiis et officialibus curia et aulae Constantinopolitanae (usp. str. 168), Carolus Cantoclarus. Notae (usp. str. 195), Nicephorus Constantinopolitanus (usp. str. 199), Miklos Istvanffy (usp. str. 205), Jan Długosz. Historia Polonorum (usp. str. 218, 310), Johannes Trithemius. Chronicon breve Bavariae (usp. str. 221), Martinus Strepus ili Martin iz Opave (usp. str. 225)
Marianus Scotus (usp. str. 226), De Germanorum prima origine, moribus ... ex probatis Germanicis scriptoribus in Latinam linguam tralatis, auctore H. Mutio (usp. str. 246 i d.), Leopold ili Lupold III von Babenburg (usp. str. 256), Boicae gentis annales (usp. str. 257), Jornandes ili Jordanis (usp. str. 263), Agatija Skolastik. De imperio et rebus gestis Iustiniani imperatoris (usp. str. 290), Interpretatio nominum Turcicorum authore Barthol. Bratutto [!] (usp. str. 309), Mavro Orbini (usp. str. 312), Christopher Besoldus. Historia Constantinopolitana (usp. str. 318), Juraj SInkel (usp. str. 350)
Str. 139: zapisan naslov Skalićeva djela "Encyclopaedia...", ispod toga: Curopalatae numeri
Gaj, V. Knjižnica Gajeva
Katalog rukopisa Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu
Djela Pavla Vitezovića 1652-1952. Zagreb, 1952.
Schneider, A. Prilozi bibliografiji Vitezovićevih djela : II. Vitezovićevi rukopisi
Primjerak potječe iz knjižnice Ljudevita Gaja (potpis Ljudevitova sina Velimira)
Pojedini listovi u rukopisnom bloku ostavljeni prazni
Keywords: Povijesni izvori -- Hrvatska -- Rukopis