Biskup Juraj dr. Dobrila, istarski dobrotvor i preporoditelj : spomen-slovo izrečeno u "Hrvatskoj čitaonici" u Šibeniku na 13. siečnja 1907. prigodom dvadeset i pete godišnjice njegove smrti - Milošević, Josip, redovnik (Šibenska ćirilo-metodijska podružnica, 1907)
Na skupu u Šibeniku povodom 25-godišnjice smrti biskupa Jurja Dobrile iznijeta je značajna povijesna uloga ovoga velikana Hrvatske koji je život posvetio Bogu i domovini. Kao velikoga rodoljuba boljelo ga je spoznaja kako se istarski Hrvati ne priznaju Hrvatima, boljela ga je neprijateljska težnja zatiranja hrvatskoga jezika. Kao bislup pokazivao je izvanrednu povezanost i ljubav prema običnom malom čovjeku s misijom da se Istra „više priljubi majci domovini“. „Prva iskra … po istarkoj zemlji i pozvala narod na borbu za hrvatska prava bio je Dobrilin molitvenik „Otče budi volja tvoja“. Okupio je istaknute rodoljube koji su zaslužni za preporod istarskoga Hrvata u „Bratovštinu hrvatskih ljudi u Istri“. Surađuje u listu „Naša sloga“ boreći se za hrvatsku riječ, narodnu svijest, kršćanski moral. Kao mecena brinuo se za obrazovanje mladeži i time pokazavši koliko je značajna njegova uloga u istarskom Hrvatu.