Preko mora : pripoviedka - Kumičić, Eugen, st. (Zagreb : L. Hartman (S. Kugli), 1904)
Opis Hrvatskoga primorja od planine Velebit do Učke. Slike života na otoku Cresu, opis mornarskih kuća dok bura valovljem udara o obalu. Iz socijalnih razloga ljudi su napuštali svoj zavičaj i odlazili preko oceana u Ameriku.
Izv. oblik autorova imena: Eugen Kumičić.