Po Ravnim kotarima - Tresić Pavičić, Ante
Opisan je ravnokotarski kraj koji je kroz povijest bio ugrožen od različitih osvajača (Turci, Mleci). Autor dobiva vrijedne informacije od prof. Josipa Modrića koji je izvrstan poznavatelj Benkovca -lijepoga hrvatskoga gradića, kao i ostalih mjesta: Karin, Vrana, Bribir, Manojlovac. Kotarani su se svojim junaštvom istaknuli u borbi protiv neprijatelja. Opisane su prirodne ljepote zadarskoga i šibenskoga zaleđa.