Uzroci febrilnih bolesti poslije uboda krpelja : doktorska disertacija - Lotrič-Furlan, Stanka (S. Lotrič-Furlan, 1998)
Sažetak: U prospektivno ispitivanje kojhe je provedeno na Klinici za infektivne bolesti i febrilna stanja u Ljubljani od ožujka 1995. do prosinca 1996. godine uključili smo 130 bolesnika s febrilnom bolesti koja se javlja u prvih šest tjedana nakon uboda krpelja. U ispitivanju smo pokušali provjeriti hipotezu da su u Sloveniji osim lajmske borelioze i krpeljnog meningoencefalitisa (KME) prisutne i infekcije uzrokovane erlihijama i rikecijama iz skupine pjegavih groznica koje dosad kod nas još nisu bile opisane. Sve smo bolesnike serološki testirali protiv virusa KME, B. burgdorferi sensu lato, R. conorii te humane monocite i granulocitne erlihije. Kod polovice (50 %) bolesnika uključenih u ispitivanje uzorak febrilne bolesti nakon uboda krpelja upotrijebljenim mikrobiološkim metodama nismo mogli dokazati.