Geoekološke značajke nacionalnog parka "Paklenica" : doktorska disertacija - Saletto-Janković, Maja (M. Saletto Janković, 1997)
Sažetak: Nacionalni park "Paklenica" se prostire na JZ, primorskoj, padini Južnog Velebita "između mjesta Tribanj - Šibuljina i mjesta Modrić, uključujući vršnu zonu Velebita između Golovrha i Svetog Brda (1753m)" (Zakon....NN,1997). Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, ovaj Park predstavlja izvanredan znanstvenoistraživački "poligon" (geomorfološki, geološki, hidrološki, biološki i dr.), s velikim potencijalom za afirmaciju njegove edukativne funkcije. Jednako tako, NP Paklenica pruža velike mogućnosti za razvoj reaktivnog i športskog turizma. No ipak, NP Paklenica predstavlja prometno najizoliraniji i najmanje valorizirani NP R Hrvatske.