Prilozi rješavanju problema automatskog prevođenja korištenjem teorije formalnih jezika : doktorska disertacija - Igaly, Goran (Zagreb : G. Igaly, 1997)
Sažetak: Prijevod je svaki uređen par riječi odgovarajućih jezika. Problem automatskog prevođenja može se opisati kao problem određivanja potpune relacije prevođenja na temelju skupa poznatih prijevoda. U prvom poglavlju se definiraju pojmovi faktora riječi, faktora jezika, faktorizacije, usklađene faktorizacije i sintaktičke ekvivalencije uz kontrolni jezik. Pokazuje se veza između šetnji u grahu i određenih tipova faktorizacije. Drugo poglavlje bavi se udaljenošću faktorizacija riječi. Poopćavaju se pojmovi Hammingove odnosno Levenshteinove udaljenosti. Pomoću udaljenosti faktorizacija definira se udaljenost riječi. Razmatra se problem usklađivanja duljina faktorizacija. U trećem poglavlju se uvodi pojam formalnog reda i pokazuje kako se tvrdnje izrečene pomoću formalnih jezika poopćavaju za slučaj formalnih redova (polinoma).
Istaknuta je važnost strukture poluprstena za problem automatskog prevođenja. U četvrtom poglavlju se razmatraju konačni jezici i metrike odnosno pseudometrike na takvim jezicima. Pokazuje se da se pri automatskom prevođenja pomoću pseudonorme definirane na riječima jezika može konstruirati metrika na reduciranom skupu riječi tog jezika. U petom poglavlju se provode dvije originalne konstrukcije za definiranje metrike na konačnim jezicima. Prvi postupak se temelji na relaciji susjedstva, dok se drugi postupak temelji na konstrukciji minimalnog konačnog automata. Pri tome se koriste metrike odozgo omeđene preslikavanjem. Na taj se način za svaki jezik mogu definirati barem dvije netrivijalne metrike određene samim tim jezikom.
U šestom poglavlju povezan je pojam kardialnog produkta grafova s problemom automatskog prevođenja. Primjerom je pokazano kako se jedna poznata metoda određivanja značenja riječi može formulirati pomoću takozvanog vektora bridne razlike.
Summary: Every ordered pair of words in appropriate languages is called translation. Automatic translating problem can be described as problem of finding of the so called total translating relation. This relation must depend only of existing translations. In the first chapter, we define several terms, including word factors, languagefactors, factorisation, assorted factorisation and syntactic equivalence withcontrol language. We also express the connection between walks in graphs and some types of factorisations. The second chapter deals with distance between factored words, The terms of Hamming's and Levenshtei's distances are generalised. With aid of distance between factorisation, the distance between words is defined. In this chapter, we also consider equalising problem for lengths of factorisations.
In the third capter we intorduce formal power series and show the way to generalise propositions valid for formal languages to case of formal power series. We emphasise the importance of smearing for the automatic translation problem. In the fourth chapter, we discuss case of finite languages and introduce distances on such languages. We show that duringautomatic translation process, distance between words of reduced language can be constructed from pseudodistance defined on original language. In the fifth chapter we present two original constructions for defining distance functions on finite languages. The first method is based on so called neighbour-hood relation. The second method is based on the construction of minimal finite automaton. In this construction we use distance bounded with function from up-per bound.
With this technique for every finite language, at least two nontrivial distance functions can be defined. In the sixth chapter we introduce term of generalised cardinal product of two graphs. This term is strongly connected with automatic translation process. In one example we show how to formulate one well-known technique for determine meanings of words by using so called edge differences vector.
Doktor prirodnih znanosti - matematika
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. [149]-154
Summary
Keywords: Formalni jezici -- Disertacije; Strojno prevođenje -- Disertacije