Karakterizacija otopljene organske tvari u morskoj vodi upotrebom O-nitrofenola kao elektrokemijske probe : doktorska disertacija - Gašparović, Blaženka; Ćosović, Božena; Simeon, Vladimir; Kveder, Sergije; Cimerman, Zvjezdana (Zagreb : B. Gašparović, 1995)
Sažetak: Upotrebom fazno osjetljive voltammetrije s izmjeničnom strujom i o-nitrofenola kao elektrokemijske probe razvijena je metoda za grubu karakterizaciju tipa i koncentracije organskih tvari u uzorcima morske vode. Metoda se temalji na činjenici da površinski aktivne organske tvari adsorpcijom na živinoj elektrodi utječu na oksidno-redukcijske procese o-nitrofenola, što se može pratiti promjenom visine valova i predvalova, pomakom potencijala vrha vala i promjenom oblika vala o-nitrofenola u različitim adsorbiranim slojevima. Usporedbom elektrokemijskih značajki o-nitrofenola u uzorku morske vode s ponašanjem odabranih modelnih površinski aktivnih tvari moguće je dobiti informaciju o vrsti i koncentraciji organskih tvari u tom uzorku.
Od modelnih površinski aktivnih tvari u ovom radu istraživani su polisaharidi (dekstran, ksantan i hijaluronska kiselina), proteini (albumin i protamin), masne kiseline (linolna, linolenska i laurinska kiselina), huminska i fulvinska kiselina te neionski tenzid Trito-X-100. Primjenjivost metode pokazana je na uzorcima mora sjevernog Jadrana te na uzorcima fitoplanlktonskih monokultura. Svi rezultati uspoređeni su s vrijednostima otopljenog organskog ugljika za iste morske uzorke.
Summary: Phase sensitive alternating current voltammetry with o-nitrophenol as an electrochemical probe was used for a rough characterization of the type and concentration of organic substance in natural seawter samples. The use of the method is based on the fact that surface active organic matter, when adsorbed on the mercury electrode, influence oxido-reduction processes of o-nitrophenol. This influence is indicated by different shifts of peak potential, by the change of peak and prepeak heights and the change of shape of o-nitrophenol wave in different layers. The information on the type and concentration of organic matter of a particular seawater sample can be obtained by comparing the effects of the sample on the reduction peak of o-nitrophenol with that obtained with chosen model substances.
Model surface active substances used for this method were polysaccharides (dextranes, xanthan and hvaluronic acid), proteins (albumin and protamin), fatty substances (linolic, linoleic and lauric acids), humic and fulvic acids, and Triton-X-100 nonionic tenzide. The application of the method developed for qualitative and quantitative characterization of organic composition of seawater samples was demonstrated on a number of seawater samples from the north Adriatic sea and the samples of phytoplankton monocultures. The obtained results were campored to the DOCvalues of these samples.
Doktor prirodnih znanosti - kemija
Mentor: Božena Ćosović, Vladimir Simeon; Komisija za ocjenu: Sergije Kveder, Božena Ćosović, Vladimir Simeon, Zvjezdana Cimerman
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, 1995
Bibliografija: str. 101-108
Summary
Keywords: Organski spojevi -- Morska voda