Toksikološka, hidrokemijska i saprobiološka istraživanja rijeke Save od Jesenica na Dolenjskem do Orašja : doktorska disertacija - Jurić, Nelica; Štilinović, Luka, biokemičar (Zagreb : N. Jurić, 1996)
Sažetak: Istraživanja onečišćenosti rijeke Save bila su do sada povremena, djelomična i nesustavna. Stoga je odlučeno, uz izabrane pokazatelje onečišćenosti, provesti tijekom godine dana toksikološka, fizikalno-kemijska, bakteriološka i saprobiološka istraživanja 550 km onog toka Save od Jesenica na Dolenjskem do Orašja u Hrvatskoj. Poznavajući prednost bioloških pokusa za procjenu kakvoće vode primijenjen je postupak određivanja stupnja saprobnosti, pokus inhibicije bakterijskog rasta i Allium pokus. Pokus inhibicije bakterijskog rasta rasta i Allium pokus visoko koreliraju s gotovo svim u ovom istraživanju mjerenim pokazateljima onečišćenosti Save. Pokus inhibicije bakterijskog rasta najčešće ima statički značajnu povezanost s ostalim pokazateljima na većoj razini od Allium pokusa.
No, korelacija tih dvaju biloških pokusa bila je pozitivna na vrlo visokoj raszini povezanosti (p[0,001). Dakle, redovtim pretragama vode pomoću tih dvaju jeftinih bioloških pokusa, pokusa inhibicije bakterijskog rasta i Allium pokusa, mogu se prikupiti pouzdani pokazatelji za ocjenu kakvoće vode i ujedno podlogu za donošenje odluka o daljnjem, pobližem istraživanju Save. Pokus inhibicije bakterijskog rasta, zbog unutargrupnih i parcijalnih korelacija, ima prednost pred Allium pokusom kao cjelovitiji pokazatelj razine onečišćenosti riječne vode. Uočenu prednost ima ne samo zbog značajnih unutergrupnih i parcijalnih korelacija, nego i zbog svoje apsolutne vrijednosti na prvoj komponenti globalne onečišćenosti toka Save. Pokusom inhibicije bakterijskog rasta postiže se ujedno i brz znak upozorenja
pa tek nakon toga znaka treba odlučiti o primjeni specifičnih i skupih analitičkih postupaka za pobližu identifikaciju tvari koje su onečistile rijeku. Kriterij za takvu odluku predlaže se da bude više od 3% inhibicije bakterijskog rasta. U savskoj vodi uzetoj na četiri mjerna mjesta na zagrebačkom području izmjeren je 31 uobičajeni pokazatelj onečišćenosti rijeke. Pokus inhibicije bakterijskog rasta i Allium pokus pokazuju u matrici unutargrupnih korelacija kvantitativne onečišćenosti Save (određen-testom) vrlo visok stupanj povezanosti s ostalim mjernim pokazateljima.
Resuemee: Eine Messung der Wasserverschumutzung des Flusses Save war bisher unkontinuerlich, mangelhaft und nicht vorschriftsmaessig. Deshalb has sich das Foschungszentrum die Aufgabe gegeben, innerhalb dieses Jahres den Verunreinigungsgrd, die physikalisch-chemischen und saprobilogischen Werte des Flusses zu messen, und zwar aufgrund konstanter Messgroessen. Die Messung umfasst eine Flussstrecken von 550 km-von Jesenice na Dolenjskem (Slowenien) bis Orašje (Bosnien). Da sich Schaetzung der Wasserqualitaet mitteles biologischer Indikatorenals bewaehrt gezeigt hat, griff man zur Messung des Saprobitaetsgrades, zum Inhibitiontes des Baktkerienwachstum und zum Allium-Test. Die Ergebnisse des Inhibitionstests des Bakterienwachstums und des Allium-Tests stimmen in hohem Grade mit hast allen Messgroessen der Flussverunreinigung ueberein.
Die Ergebnisse des Inhibitiontests des Bakterienwachtums zeigen einen statistich hoeheren Uebereinstimmungsgrad mit den vorgegebenen Messgroessen als die Ergebnisses des Allium-Tests. Aber im jeden Fall warder Korrelationsgrad dieser zwei biologischen Indikatoren sehr hoch (p[0.001). Durch eine regelmaessige Messung der Wasserveschmutzung aufgrund dieser biologischen Teste (Inhibitionstest des Bakterienwachstums und Allium-Test) kann man zuverlaessige Indikatoren fur die Schaetzung der Wasserqualitaet gewinnen und gleichzeitig kanneineGrundlage fuer die weitere, eingehendere Messung der Wasserverschmutzung geschaffen werden. Als ein ganzeinheitlicher Indikator des Flussverschmutzungsgrades hat der Inhibitionstest des Bakterienwachstums wegen der Korralation innerhalb bestimmer Gruppen und der parziellen Korrelation Vorrang vor dem Allium-Test.
Die Vorrangstellung nimmt dieser Test nicht nur wegen seiner partiellen Korrelation und Korrelatin innerhalb bestimmer Gruppen ein, sondern auch wegen seines apsoluten Wertes der ersten Komponente der globalen Fluss-Veschmutzung. Gleichzeitig erreicht man durch den Inhibitionstest des Bakterienwachstums ein schnelles Warnzeichen, und erst danach soll man ueber Anwendung von spezifischen und teueren analytischen Verfahren entscheiden, die Schadstoffe naeher identifizieren wuerden. Als Kriterium fuer diese Entscheidung ist die Inhibition des Bakterienwachtums von mehr als 3% vorgeschlagen. An vier Messstellen des Flusses (innerhalb der Stadt Zagreb) verzeichnete man 31 uebliche Verschmutzungsindikatoren. Der Inhibitionstest des Bakterienwachstums und Allium-Test nitieren auf der Korrelationsmatrize innerer Gruppen der qualitativen Flussverschmutz
(durch t-Test bestimmt)einen sehr hohen Uebereinstimmungsgrad mit den anderen Messindikatoren.
Doktor bioloških znanosti
Mentor:Luka Štilinović
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 105-117
Sažetak
Keywords: Sava -- Istraživanje -- Disertacije