Korelacija boravišnih kvaliteta vrtnog prostora i njegovih strukturnih svojstava = Correlation between the residential quality and its structural features : doktorska disertacija - Aničić, Branka; Marušič, Ivan; Čaldarović, Ognjen; Milić, Bruno; Jurčić, Vinko; Borošić, Josip (Zagreb : B.Aničić, 1997)
Povjesni razvoj individualnog boravišnog prostora kod raznih tipova individualne kuće pokazuje znatne razlike u njegovoj strukturi kao i u njekovim potencijalima za stanovanje. Poznato je da su već etruščanska, grčka, antičko-rimska, kao i klasična kineska, a i islamska kuća posjedovale visoki stupanj boravišnosti. Ova se ispoljavala u prvom redu kroz tjesnu vezu između interijera i eksterijera, kroz veliku povezanost i funkcionalno-formalnu isprepletenost ove dvije prostorne cjeline na čemu se zasnivao njihov poseban kvalitet stanovanja, prije svega u vrtnom prostoru. Razvojem arhetipa Vile u Evropi vrtni prostor pretežno bio formiran kao sredstvo reprezentacije, moći i društvenog značaja kako to nazočno pokazuju brojne Paladijeve vile. Taj model uređenja boravišnog prostora očuvao se kroz gradsku kulturu u 19. i prešao u 20. stoljeće.
Nasuprot toga, u periodu između dva svjetska rata, ponovo se javlja integralna osnova boravišnog prostora koja objedinjuje kuću i vrt u jednu cijelinu. Ovaj se kvalitet, međutim, u novije vrijeme uvelike izgubio što se očituje napose u odnosu između kuće i njene fizičke okoline, okarakterizirane jednim naglašenim strukturnim kao i socijalnim otuđenjem. Posljedica toga je neznatno korištenje vrta za boravak, u njemu prevladavaju druge za čovjeka manje bitne funkcije kao što su uzgoj bilja i sl. Time ovaj tip stambene izgradnje koja ujedno troši najveće površine zemljišta, gubi svoju glavnu prednost u usporedbi sa sistemima kolektivnog stanovanja. Anketnim istraživanjem su ustanovljeni ekološko-psihološki vidici i društvene individualne performance u pogledu na vrt i njegove pojedinačne elemente.
Dobiveni rezultati su potvrdili hipotezu da su u raznolikoj tipologiji individualne stambene izgradnje od ključnog značaja za boravišni potencijal vrta, upravo fizička svojstva i kuće i vrta. Posebno strukturni odnos interijera i eksterijera koji odražava veliku međusobnu povezanost, a sam uređeni koncept vrta osigurava maksimalnu intimnost. To znači da boravišni kvalitet samostojeće kuće ovisi dalekosežno o jedinstvenom i međusobno usaglašenom strukturnom konceptu kuće i vrta.
Summary: The historical development of individual living area in various types of residential houses shows cosiderable differences in its structure as well as in its dwelling potentials. It is known that Greek, Ancient Roman, classical Chinese and Japanese house possessed a high level of integrity with the garden. This integrity was manifested primarily trought a close connection between the onterior and exterior and trought a great closeness and a functional and formal interweavement of these two spatial entities. Their special quality of dwelling was based on these links, especially in the garden space. On the contrary, in the development of the villa in Europe, the garden was predomonantly created as a means of representation, power and social status, as it is clearly shown in numerous Paladi's villas.
This model of arrangement of residential space was preserved through urban culturee in the 19th century and was transferred in the 20th century. Nonetheless, this quality has recently been disappearing, which is especially evident in the relation between the house and its physical surrounding, characterised by a pronounced structural and social alienation. The consequence is that the garden is very little used for dwelling and other, less important functions such as plant growing, parking etc. prevail there. An investigation was undertaken to establish the ecological and psychological views, as well as the social individual performance with regards to the garden and its individual elements. The obtained results have confirmed the hypothesis that the physical characteristicd of the house and the garden are of key
importance for the residential potential of garden in divers typology of individual residential construction. The special structural relation between the interior and the exterior, which reflects a great interconnection, and the arrangement concept of the garden ensure maximal intimacy. This means that the residential quality of a detached house will largely depend on the unique and mutually harmonizesed structural concept of the house and the garden.
Doktor znanosti
Mentor: Ivan Marušič; Komisija za ocjenu: Ognjen Čaldarović, Ivan Marušič, Bruno Milić, Vinko Jurčić, Josip Borošić; Komisija za obranu: Ognjen Čaldarović, Ivan Marušič, Bruno Milić, Vinko Jurčić, Josip Borošić; datum obrane: 2.10.1997.; datum promocije
Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. 155-162
Summary
Keywords: Vrtna arhitektura -- Oblikovanje