Odabir modela difuzijskih procesa rasta i procjena parametara iz diskretnih opservacija : doktorska disertacija - Huzak, Miljenko (M. Huzak, 1997)
Sažetak: Uveden je opći difuzijski model rasta populacije stohastičkom diferencijalnom jednadžbom (SDJ) oblika dXt= ([afa]-[beta]h([gama],Xt))Xtdt+[sigma]XtdWt, gdje je h([gama],[hi]) određena nelinearna analitička funkcija po [gama], a kojim su obuhvaćeni osnovni klasični modeli rasta: Gompertzov, logistički i Bertalanffyjev.Dokazana je egzistencija i jedinstvenost rješenja SDJ tako uvedenog općeg modela rasta, izvedena su neka svojstva trajektorija i dokazana je stabilnost SDJ na perturbacije parametara. Definirana je statistička struktura za parametarsku inferenciju na osnovi neprekidnih opservacija trajektorija procesa rasta duž ograničenog vremenskog intervala.