Elektronistagmografsko praćenje funkcionalnih promjena u vestibularnim jezgrama i retikularnoj formaciji : doktorska disertacija - Bedeković, Vladimir, otorinolaringolog; Pegan, Boris; Gortan, Damir; Brinar, Vesna; Zjačić-Rotkvić, Vanja; Pegan, Boris; Petrić, Vlado (Zagreb : V. Bedeković, 1996)
Sažetak: Posebnim računskim postupkom iz običnog elektronistagmograma moguće je mjeriti i brojem izraziti prag javljanja brzog sastojka nistagmusa (R). Budući da brzi satsojak nastaje u prepontinoj retikularnoj formaciji, pod utjecajem vestibularnih jezgara i mnogih drugih okolnih sustava, pragom brzog satojka (R) moguće je dobiti podatke iz tog područja. U ovom istraživanju, na nekoliko skupina iispitanika sa šećernom bolesti, cilj je bio doznati je li pod djelovanjem nekih lijekova, - a ovdje je odabran dihidroergotoksin (Redergin Lek Ljubljana), - dolazi do promjene patološkog praga brzog sastojka. Prag je bio spušten prosječno za 43% kod svih ispitanika. Njih je bilo 130, a kontrolna je skupina obuhvatila 105 zdravih ispitanika iste životne dobi između 32 i 76 godina.
1. Potvđeno je da u pravilu osobe sa šećernom bolesti imaju spušten prag brzog sastojka (R). 2. Neposredno djelovanje jedne doze dihidroergotoksina očitavalo se približavanjem patološkog praga urednim vrijednostima. R je na početku bio udaljen -46,10%, a nakon 90 minuta približio se na samo -18,43%, što se u Friedmanovom testu pokazalo statistički značajnom razlikom (p[0,000001). 3. Dugotrajno uzimanje dihidroergotoksina (40 dana)očitovalo se promjenom udaljenosti koja je u početku iznosila -44% na sam prag uredne vrijednosti (udaljenost 0%), što se u Friedmanovom testu pokazalo kao statistički značajna razlika(p[0,000001).
Summary: An original procedure is used to compute the threshold of the nystagmus quick component (R). An ordinary electronystagmogram is used as a base for the procedure. The quick componente is being developing within the prepontic reticular formation under the influence of vestibular nuclei and a number of surrounding system. Usig the quick component threshuld, one may obtain particular data related to the area. This study deals with the groups of diabetic patients (total 130) who werw treated Dihidroergotoxin (redergin, Lek), chosen for this purpose. The aim of the study was to find out if the drug produced any changes in patologic threshold of quick component (R). On the average, the treshold was rwduced by 43% in all patients. Control group of examinees was made up of 105 normal subjects, ranging in age from 32 to 76 years.
1. As a rule, the diabetes patients are found to have a reduced threshold of quick component (R). 2. The immediante effect of one drug dosage is manifested by nearing of the pathologic threshold to that of normal value. Onitially, the quick component (R) is obsrved as distantly as -46.10%, howevwr 90 minutes later it is reducted to as low as -18,43%. The data are analyzed with Friedman's test, and the difference is evaluated to be statistically significant (p[0,000001). 3. After a long-term drug administration (40 days), a significant change in the distance is observed: from -44% to thet of normal value (0%). According to Friedman's test, the difference is evaluated as statistically significant (p[0,000001).
Mentor: Boris Pegan; Komisija za ocjenu: Damir Gortan, Vlado Petrić, Vesna Brinar, Vanja Zjačić-Rotkvić, Boris Pegan; Komisija za obranu: Damir Gortan, Vlado Petrić, Vesna Brinar, Vanja Zjačić-Rotkvić, Boris Pegan; datum obrane: 07.05.1997. datum promocije
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 88-94
Summary
Keywords: Sluh -- Poremećaji -- Funkcionalni testovi