La chiesa di Spalato salonitana, fondata da Pietro apost. nell'XI anno di Nerone per mezzo di Doimo d'Antiochia, suo primo discepolo, primaziale della Dalmazia, Croazia e Albania, aggregata alla basilica vaticana a. 1755, esulta, applaude e trionfa sotto gli auspici di Pio IX, felicemente regnante, nel XXXII. anno di suo pontificato e nel L. anno di suo episcopato - Manger, Petar (s. n., 1877)
Povijest splitske, u početku solinske, crkve. Prema završnoj riječi Petra Mangera, 14. str., original dokumenta nalazi se u Arhivu Zadarskog namjesništva. Trebalo ga je dati na uvid caru Franji I. u rujnu 1829., ali ga je zadržao mons. Braunitzer, crkveni savjetnik u Zadru. Posljedica toga jest da je splitska crkva degradirana i ukinut joj je vjekovni status metropolije.