Strukturna usklađenost razvitka prometnog sustava grada Zagreba : doktorska disertacija - Matoš, Stipan (S. Matoš, 1996)
Sažetak: Gradovi u kojima danas živi dvije trećine cjelokupnog stanovništva Zemlje, postaju najveća izvorišta prometne potražnje. Uz pozitivne efekte koje donosi ovakav trend razvitka, javljaju se, kao popratne pojave društvene i gospodarske krize, koje su u suštini većim dijelom odraz krize funkcije kretanja ljudi i robe u tim sredinama. Polazeći od toga dolazimo sve više do spoznaje, da snažan ubrzani rast i razvitak gradova, koji je prije svega bio moguć i uvjetovan razvitkom prometa, u sadašnje vrijeme dolazi u pitanje, budući da promet u novim uvjetima sve teže zadovoljava osnovne zahtjeve koje se pred njega postavlja, a to je da pruži brz, siguran, udoban i ekonomičan prijevoz ljudi i robe na gradskom području.