Preslikavanje u teoriji kartografskih projekcija : doktorska disertacija - Lapaine, Miljenko (M. Lapaine, 1996)
Sažetak: Disertacija prikazuje nastavak istraživanja započetih u magistarskom radu Suvremeni pristup kartografskim projekcijama (Lapaine 1991). Nakon uvodnog poglavlja slijedi poglavlje s pregledom dosadašnjih radova na teoriju kartografskih projekcija. Iznose se osnovni zadaci teorije kartografskih projekcija te njezin povijesni razvitak, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.Dosad se smatralo da je u Hrvatskoj najstariji tekst o kartografskim projekcijama objavljen 1933. pod naslovom Kartografijske projekcije A. Gavazzija. Tijekom izrade ove disertacije pronađena su dva starija teksta. Jedan je članak T. Jakića pod naslovom Crtanje mreža za geografske karte, objavljen 1916. na 52 stranice u časopisu Nastavni vjesnik, koji je izlazio u Zagrebu.