Regulacija napona beskontaktnog samouzbudnog sinhronog generatora u autonomnom radu : doktorska disertacija - Erceg, Gorislav, inženjer elektrotehnike (G. Erceg, 1996)
Sažetak: Za autonomne električne mreže karakteristična je približno jednaka snaga izvora i snaga instaliranih trošila. Pri uključenju trošila veće snage na takav sustav dolazi do znatnih dinamičkih promjena napona i frekvencije. Za normalan rad trošila potrebno je ograničiti promjenu napona i frekvencije po amplitudi i po vremenu trajanja. Podrobno poznavanje prilika u prijelaznim stanjima kod naglih opterećenja-rasterećenja električnog agregata omogućava pravilan izbor agregata s obzirom na zahtijevanu kvalitetu napona napajanja trošila. Regulacija napona sinkronog samouzbudnog beskontaktnog generatora s kompaundacijom izvodi se na principu oduzimanja struje uzbude uzbudnika preko strujnog ponora. Početna uzbuda ostvaruje se preko samouzbudnog sklopa koji mora biti u rezonanciji na nominalnoj frekvenciji generatora.