Uspješnost izbora i nasljednost kvantitativnih svojstava ječma u zavisnosti od gustoće sjetve i kriterija izbora : (doktorska disertacija) - Lalić, Alojzije (A. Lalić, 1996)
Sažetak: Istraživanjima su analizirana u gustoj i rijetkoj sjetvi potomstva ječma F1,F2,F3,F4 generacije križanja Timura x Osk.208/2-84, koja su uzgojena pedigre metodom i metodom sjemenka po biljci. U F4 generaciji istraženo je 148 linija uzgojenih metodom sjemenka po biljci, 26 linija odabranih pedigre metodom, te 131 linija odabrana različitim kriterijima izbora (17 kriterija izbora) iz populacije F3 generacije uzgojene metodom sjemenka po biljci. U F3 generaciji istraženo je 268 potomstava biljaka (linija) iz F2 generacije i 26 potomstava odabranih biljaka pedigre metode u F2 generaciji. Osnovna parcela u gustoj sjetvi zasijana je s 36 zrna na razmak 5x5 cm, a što odgovara sjetvi od 400 zrna/m2. U rijetkoj sjetvi osnovna parcela je zasijana s 48 zrna na razmak 10x10 cm, a što odgovara sjetvi od 100 zrna/m2.