Sužavajuća plastika bubrežnih čašica u liječenju hidronefroze : doktorska disertacija - Župančić, Božidar (B. Župančić, 1966)
Sažetak: Svrha ovog rada je da odgovori na još uvijek prisutnu dilemu kliničara, da li u slučajevima gigantske hidronefroze dječje dobi takav bubreg konzervirati ili odmah po dijagnozi učiniti nefrektomiju. Nekada je postojao stav da tako oštećene bubrege s perenhimom od nekoliko milimetara nema smisla sačuvati, već treba učiniti nefrektomiju. Prema rezultatima našeg ispitivanja mi smo promijenili stav i mislimo da takove bubrege treba konzervirati unatoč teškoj redukciji bubrežnog parenhima. Kod gigantske hidronefroze radi se o velikim mlohavim cističnim šupljinama, zapravo o dilatiranim velikim bubrežnim čašicama s dilatiranom velikom nakapnicom. Donekle sačuvani aktivni bubrežni parenhim mjeri svega nekoliko milimetara zbog snažne dilatacije čašica.