Rekonstrukcija ozlijeđenih perifernih živaca politetraflouroetilenskim (ePTFE) konduitom (provodnikom) : doktorska disertacija - Stanec, Sanda (S. Stanec, 1996)
Sažetak: Ozljede PŽ predstavljaju značajan dijagnostički i terapijski problem. Povezane su sa motornim i osjetnim ispadom u inervacijskom području ozlijeđenog živca koji u znatnoj mjeri narušava funkciju zahvaćenog ekstremiteta, te uzrokuje invaliditet. Usprkos značajnog napretka mikrokirurške tehnike, standardnim kirurškim metodama rekonstrukcije ozljeda PŽ (direktna neurorafija, autologni graft živca) još uvijek se ne mogu ostvariti zadovoljavajući funkcionalni rezultati. Stoga nije začuđujuće što su nova otkrića na polju neurobioloških i neurokemijskih mehanizama regeneracije ozlijeđenog PŽ bila poticaj brojnim autorima za traženje novih mogućnosti rekonstrukcije PŽ kojima bi se postigli uspješniji rezultati.