Utjecaj redundacije u bazi podataka na brzinu obrade : doktorska disertacija - Mateljan, Vladimir; Filozofski fakultet (Zagreb) (Zagreb : V. Mateljan, 1996)
Sažetak: Postupkom normalizacije svodimo redundanciju na minimum zbog optimalnog održavanja baze podataka. Nedostatak minimizacije redundancije u relacijskoj bazi podataka može doći do izražaja u slučaju obrade. Povećanje redundancije u bazi može ubrzati, ali može i usporiti obradu. Za povećanje brzine obrade, presudan je odabir primarnih ključeva u relacijskim shemama. U ovom radu prikazan je postupak s kojim se može provjeriti na koji način, zamjena primarnih ključeva u relacijskim shemama, utječe na redundanciju. Također je pokazano, kakav je utjecaj redundancije na brzinu obrade u relacijskoj bazi podataka. Normalizacija sintezom ne mora nužno rezultirati sa semantički povezanim relacijskim shemama. U tom slučaju svođenje redundancije na minimum može otežati održavanje relacijske baze podataka.
To je suprotno tvrdnji da se, općenito uzevši, minimizacijom redundancije optimira održavanje baze. U slučaju semantički nepovezanih relacijskih shema, povećanje redundancije, može osigurati održavanje podataka. U tom slučaju narušava se treća normalna forma, relacijske baze podataka. U ovom radu pokazano je, da u slučaju semantički nepovezanih relacijskih shema, može biti zadržana reverzibilnost dekompozicije. Također je pokazano da u slučaju semantički nopovezanih relacijskih shema, treba sniziti normalnu formu, kako bi održavanje baze bilo moguće.
Doktor društvenih, humanističkih i teoloških znanosti - informacijske znanosti.
mentor: Slavko Tkalac; Komisija za ocjenu: Alfred Žepić, Slavko Tkalac, Božidar Tepeš; Komisija za obranu: Alfred Žepić, Slavko Tkalac, Božidar Tepeš; datum obrane: 11.07.1996.; datum promocije: 04.07.1997.
Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 82
Sažetak
Keywords: Relacijske baze podataka -- Normalizacija