Utjecaj redundacije u bazi podataka na brzinu obrade : doktorska disertacija - Mateljan, Vladimir (V. Mateljan, 1996)
Sažetak: Postupkom normalizacije svodimo redundanciju na minimum zbog optimalnog održavanja baze podataka. Nedostatak minimizacije redundancije u relacijskoj bazi podataka može doći do izražaja u slučaju obrade. Povećanje redundancije u bazi može ubrzati, ali može i usporiti obradu. Za povećanje brzine obrade, presudan je odabir primarnih ključeva u relacijskim shemama. U ovom radu prikazan je postupak s kojim se može provjeriti na koji način, zamjena primarnih ključeva u relacijskim shemama, utječe na redundanciju. Također je pokazano, kakav je utjecaj redundancije na brzinu obrade u relacijskoj bazi podataka. Normalizacija sintezom ne mora nužno rezultirati sa semantički povezanim relacijskim shemama. U tom slučaju svođenje redundancije na minimum može otežati održavanje relacijske baze podataka.