Nastanak ranosrednjovjekovnog Dubrovnika i crkve posvećene štovanju Sv. Vlaha zaštitnika grada : doktorska disertacija - Peković, Željko (Ž. Peković, 1995)
Sažetak: Dubrovnik je nastao na poluotoku koji je zatvarao duboku zaštićenu uvalu pogodnu za stvaranje luke u neposrednoj blizini antičkog Epidaura. Izgradnjom i širenjem grada uvala je postepeno nasipana i izgrađivana. Prostor poluotoka koji je zauzimao civitas bio je povoljan za obranu, svojim položajem kontrolira plovidbu tim dijelom obale, te zaklanja od južnih valova prirodnu luku potpuno zaštićenu od bure i zapadnih vjetrova. Na najvišem dijelu poluotoka nalazio se najstariji dio Dubrovnika, najmanji gradski seksterij Kaštel. Zauzimao je prostor nekadašnjeg bizantskog kastruma. Bio je najvjerojatnije izgrađen u VI. stoljeću kada je Bizant imao prevlast na Jadranu te je služio kao kontrolna točka plovidbe i trgovine. Grad se širio po slobodnom dijelu poluotoka, istočno prema Pustijerni.