Ultrazvuk i vođena aspiracijska biopsija u dijagnostici lokalnih metastaza tumora glave i vrata : doktorska disertacija - Pichler, Eva (E. Pichler, 1995)
Sažetak: U našem radu učinili smo ultrazvučni i klinički pregled obje strane vrata u 200 bolesnika sa primarnim tumorima područja glave i vrata. Od toga ih je 103 bilo liječeno operativno, a 97 konzervativno. Ciljana citopunkcija obavljena je u svih onih bolesnika prije početka liječenja, koji su imali pozitivan nalaz kod ultrazvučnog pregleda. Nalaz ultrazvuka i palpacije poklapao se u 55 bolesnika sa metastatskim procesom na vratu sa 54 stvarno pozitivna nalaza i jednim lažno negativnim nalazom, te u 2 bolesnika sa limfatičnom hiperplazijom. U 15 bolesnika s klinički urednim nalazom nađeni su ultrazvukom metastatski promijenjeni limfni čvorovi, u 13 od ovih bolesnika bio je pozitivan i nalaz ciljane citopunkcije pod kontrolom ultrazvuka.