Kombinacijska sposobnost i nasljeđivanje otpornosti nekih linija Zea mays L. protiv Colletotrichum graminicola (Ces) G. W. Wils. : doktorska disertacija - Brekalo, Josip, agronom (J. Brekalo, 1995)
Sažetak: Umjetnom zarazom testirano je 1625 linija kukuruza domaćeg i stranog podrijetla na otpornost protiv antraknoze lista i stabljike i izdvojeno je osam izrazito otpornih linija. To su linije Bc 9, Bc 10, Bc 19064, Sp 288, H 99, Mo 17 kod kojih je otpornost već opisana u literaturi, a otkrivene su i dvije nove linije Zp 3 i Zp 4. Ovih osam linija (L) testirano je na otpornost protiv antraknoze lista i stabljike u križancima s devet elitnih, komercijalnih linija kao testera (T) i to: Bc 14, Bc 252, Bc 2923, A 632, A 619 Ht, B 84, B 73, C 123 i F 2. Analiza varijance i F test pokazali su u obje godine ispitivanja opravdane razlike u svim pokazateljima otpornosti protiv antraknoze lista i stabljike za linije, testere i križance (LxT),osim interakcije (LxT) kod postotka polomljenih biljaka.