Utjecaj maziva na trošenje materijala pužnih kola : doktorska disertacija - Rakamarić, Petar; Ivušić, Vinko; Opatić, Milan; Križan, Božidar (Zagreb : P. Rakamarić, 1995)
Sažetak: U radu su dani rezultati istraživanja trenja i trošenja za tri materijala pužnog kola. Jedan od materijala, aluminijske osnove (AlSn6), manje je poznat kao materijal za izradu pužnog kola. Sa navedenim materijalima ispitana su u kombinaciji tri uobičajena maziva. Istražene su granice opteretivosti s obzirom na klizno trošenje i rupičenje boka zuba pužnog kola. Uspoređeni su rezultati ispitivanja trošenja na Timken uređaju i mehaničko-kemijsko trošenje s ostvarenim trošenjem na realnom pužnom prijenosniku. Rezultati su prikazani u dijagramima i tablicama, a korištenjem podataka, iz istih, omogućeno je jednostavno određivanje dopuštenih opterećenja. Na kraju su rezultati ostvareni pokusima uspoređeni sa proračunima dobivenim prema Niemannu, B.S. 721:63 i AGMA 440:04 normi.
Zusammenfassung: In der Arbeit werden die Forschungsergebnisse in Bezug auf Reibung und Verschleiss bei drei Schneckenradwerkstoffen gegeben. Einer von Werkstoffen auf Aluminiumbasis (AlSn6) ist weniger bekannt als Schneckenradwerkstoff. Bei angegebenen Werkstoffen werden drei gewoehnliche Schmierstoffe geprueft. Dabei werden die Belastungsgrenzen in Bezug auf Reibungsverschleiss und Gruebchenbildung von Zahnflanken der Schneckenverzahnung untersucht. Die Ergebnisse von Versuchen auf der Timken-Vorrichtung werden mit Ergebnissen auf realen Schneckengetrieben verglichen. Die Ergebnisse werden auf Diagrammen und Tabellen dargestellt, wobei eine einfache Feststellung von Hoechstbelastungen ermoeglicht wird. Am Ende werden die Versuchsergebnisse mit Berechnungen nach Niemann, B.S. 721:63 i AGMA 440:04 Normen verglichen.
Ključne riječi: iskoristivost, materijal, mazivo, pokusi, proračun, pužni prijenos, pužno kolo, trošenje. Schluesselwoerter: Berechnung, Nutzbarkeit, Schmierstoff, Schneckengetriebe, Schneckenrad, Verschleiss, Versuche, Werkstoff.
Doktor tehničkih znanosti - strojarstvo
Komisija za ocjenu: Vinko Ivušić, Milan Opatić, Božidar Križan; Komisija za obranu: Vinko Ivušić, Milan Opatić, Božidar Križan; datum obrane 11.07.1995.; datum promocije 29.03.1996.
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Zagreb, 1995
Bibliografija: str. 101-104
Sažetak
Keywords: Zupčani prijenosi -- Tribološka istraživanja